Μαθητές & Μαθήτριες

Yποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ρέθυμνο

Την Πέμπτη 29/2/2024 η Β’ και Γ’ τάξη του τομέα Ηλεκτρολογίας του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε επίσκεψη στις υποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, υπό την καθοδήγηση του τεχνικού υπεύθυνου της ΔΕΔΔΗΕ, Β. Τζαγκαράκη.  

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την οργάνωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Π.Ε. Ρεθύμνου καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των υποσταθμών και των μετασχηματιστών υποβιβασμού μέσης τάσης. 

  Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον  υπαίθριο υποσταθμό (compact) ισχύος 630 kVA στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μοάτσου), σε εναέριο υποσταθμό 630 kVA στην οδό Δασκαλάκη (3ο Λύκειο/Γυμνάσιο), καθώς και σε υπόγειο υποσταθμό 1000 kVA επί της οδού Δημοκρατίας (έναντι Δημαρχείου), όπου έγινε επιτόπια ενημέρωση του τρόπου λειτουργίας και του εξοπλισμού που αυτοί φέρουν. 

Ο κύριος Β. Τσαγκαράκης μας εξήγησε τις ανάγκες του Ρεθύμνου σε ηλεκτρική ενέργεια και το πως γίνεται η διανομή του ρεύματος. Μας υπέδειξε τους περιορισμούς των εγκαταστάσεων σε κατοικημένες περιοχές, λόγους επικινδυνότητας και τρόπους ασφαλείας. Ήταν αναλυτικός σχετικά με τον εξοπλισμό και τη χρήση τους σε όλα τα σημεία των εγκαταστάσεων που επισκεφτήκαμε καθώς και με τις κατασκευές των χώρων και με την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. 

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κάνοντας ερωτήσεις σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων σχετικά με τα υλικά και τις προοπτικές επέκτασης των υποσταθμών σε περιόδους αυξημένης ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν εξαιρετική ευκαιρία που ο κύριος Βασίλης Τζαγκαράκης με τόσες πρακτικές γνώσεις και εμπειρία στο χώρο αυτό, ήταν διαθέσιμος για το Σχολείο μας, διότι η δια ζώσης εμπειρία που είχαν οι μαθητές μας από αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή, ήταν ανεκτίμητη. 

Οι εκπαιδευτικοί,  

Γεώργιος Γρηγορίου ΠΕ83  

και Κωνσταντίνος Κυρίτσης ΠΕ83