ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο μηχανικός αυτοκινήτων ασχολείται με την εξέταση και την επισκευή του κινητήρα του αυτοκινήτου, των φρένων και των άλλων βασικών μηχανικών μερών του αυτοκινήτου. Ασχολείται επίσης με τη ρύθμιση και συντήρηση του μηχανικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, εξετάζει με προσοχή τον κινητήρα ή το σύστημα του αυτοκινήτου που θα επισκευάσει, για να εντοπίσει τη βλάβη και να προσδιορίσει το είδος της. Αποσυναρμολογεί και συναρμολογεί τα τμήματα της μηχανής, ελέγχει, αντικαθιστά ή επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα εξαρτήματα και κάνει τις απαραίτητες δοκιμές, για την επιβεβαίωση της καλής τους λειτουργίας. Όταν κάνει εργασίες περιοδικής συντήρησης του αυτοκινήτου, ελέγχει τα φρένα, το σύστημα οδήγησης, αλλάζει φίλτρα, λάδια, μπουζί, ελέγχοντας και ρυθμίζοντας την καλή λειτουργία του κινητήρα με ειδικά όργανα.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε μεγάλους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για την επισκευή και ανύψωση των αυτοκινήτων αλλά και την εγκατάσταση βοηθητικών μηχανημάτων. Το αντικείμενο της εργασίας του απαιτεί να εργάζεται άλλοτε όρθιος και άλλοτε σκυφτός ή ξαπλωμένος κάτω από το αυτοκίνητο. Η μυρωδιά της βενζίνης, του πετρελαίου, των λαδιών και ο θόρυβος της μηχανής των αυτοκινήτων είναι μερικές από τις συνθήκες που συνήθως αντιμετωπίζει ο μηχανικός αυτοκινήτων. Αρκετές φορές, χρειάζεται να μετακινηθεί από το συνεργείο του, προκειμένου να παραλάβει ή να επιδιορθώσει κάποιο χαλασμένο αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η έφεση για ενασχόληση με μηχανές, η επιδεξιότητα στα χέρια, η επινοητικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η ευκινησία και η σωματική αντοχή είναι προσόντα που τον χαρακτηρίζουν. Επίσης ο μηχανικός αυτοκινήτων απαιτείται να είναι παρατηρητικός, μεθοδικός, προσεχτικός, υπεύθυνος και να διακρίνεται για τη συνέπεια και την επαγγελαματική του ευσυνειδησία.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Μηχανικών και Ηλετρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου, του Τομέα Οχημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Για τους νέους τίτλους σπουδών των ΕΠΑ.Λ., αναμένεται υπουργική απόφαση περί ισοτιμίας τους, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο μηχανικός αυτοκινήτων μπορεί να εργαστεί σε συνεργείο αυτοκινήτων ως μηχανοτεχνίτης, ως τεχνίτης συστήματος πέδησης, ως τεχνίτης μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, ως τεχνίτης βαφής και ως φανοποιός. Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται ευνοϊκές.